Zo weet u of payrollen bij u past

Denkt u er aan om dit jaar over te schakelen op payrollen? Maar weet u niet zeker welk bedrijf u moet kiezen? Lees dan dit blog waarin we enkele belangrijke kenmerken bespreken. We vertellen u wat meer over zaken zoals tarief, communicatie en certificatie. Zo weet u zeker dat u het juiste payrollbedrijf kiest!

Vermijd verborgen kosten

Heeft u een mogelijk payrollbureau op het oog? Dan is misschien één van de eerste vragen die bij u opkomt: hoeveel gaat me dit kosten? Daarom raden we aan om zo snel mogelijk een duidelijk overzicht hiervan aan te vragen. Payrollbedrijven werken namelijk met een zogenaamde omrekenfactor en dit betekent dat u niet altijd gelijk kunt zien hoeveel kosten er worden gerekend. Vraag dit dus gelijk na: vallen alle gebruikelijke werknemerskosten (bijvoorbeeld rondom ziektekosten, pensioenlasten en verlofdagen) onder dit tarief? Zoja, dan is dit een zeer goed teken. Maar we zijn nog niet klaar.

Representatie en communicatie

Hoe representeert dit payrollbedrijf zich online? Oftewel, hoe communiceren ze? Als het goed is vindt u, of u nu werkgever of werknemer bent, op de bedrijfswebsite een duidelijk antwoord op al uw vragen. Verder moeten ze duidelijk aangeven welke diensten ze bieden aan welke partij. Maar, communicatie gaat nog verder. Zijn ze duidelijk over verantwoordelijkheid? Over wie wanneer het aanspreekpunt is voor werknemers? Dit is namelijk essentieel als u wilt dat er geen verwarring ontstaat voor uw bedrijf. Een payrollbedrijf neemt namelijk een belangrijk deel van het werkgeverschap van uw schouders. Zorg dus dat u alle kleine lettertjes in het contract goed leest en goed doorvraagt over alle (gedeelde) taken. Zo voorkomt u gedoe als het gaat om zieke werknemers, het opnemen van vakantiedagen of de ontslagprocedure.

CAO en certificering

Wat we ook nog belangrijk vinden om te noemen zijn de volgende punten. Controleer met welke CAO dit payrollbedrijf werkt. Werken ze met een uitzend-cao, dus die van de ABU of NBBU? Heel goed, het is altijd beter als bedrijven met een grote, betrouwbare arbeidsovereenkomst werken. U wilt tenslotte toch goed voor uw werknemers zorgen, zelfs in een payroll-constructie? Hebben ze verder een NEN 4400-1 certificering en zijn ze actief in veel verschillende plaatsen? Misschien is dit dan het juiste payrollbedrijf voor u en uw bedrijf. Veel succes met kiezen, we hopen dat u iets heeft aan onze tips!