Het aantal misdaden in uw gemeente

Hoeveel inbraken zijn er het afgelopen jaar in uw gemeente gepleegd? De misdaadcijfers zijn kortgeleden weer gepubliceerd door het AD in de misdaadmeter. Maar wat is de misdaadmeter precies? Hoe kunt u de hoeveelheid inbraken, mishandelingen of autodiefstallen in uw gemeente precies checken? En de belangrijkste vraag: hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak? U leest het allemaal in dit blog.

Wat is de misdaadmeter?

Al jaren publiceert het AD jaarlijks de misdaadmeter. Een eenvoudige infographic die op een overzichtelijke manier het aantal misdrijven in uw gemeente laat zien. Op deze manier bent u als inwoner ook op de hoogte van wat er bij u in de buurt speelt op het gebied van criminaliteit, aangezien dit voor veel inwoners niet helemaal duidelijk is. De misdaadmeter brengt hier verandering in.

De totstandkoming van de misdaadmeter

Hoe komt de misdaadmeter precies tot stand? Het AD maakt gebruik van de gegevens van de politie over het afgelopen jaar. Op basis van deze gegevens wordt er een ranglijst geproduceerd. Hier worden tien verschillende delicten in meegenomen: woninginbraak, inbraak in schuur, garage of tuinhuisje, diefstal van auto of motor, diefstal uit of vanaf een auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Het aantal delicten wordt vervolgens per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Vijf inbraken in een klein dorp tellen zwaarder dan vijf inbraken in een grote stad. Tevens worden de delicten gewogen op impact. Mishandeling telt bijvoorbeeld zwaarder dan bedreiging.

Bekijk de misdaadcijfers bij u in de buurt

Benieuwd naar de misdaadcijfers van uw gemeente? Klik dan in de infographic op de gemeente waar u woont. U krijgt dan direct de cijfers van alle delicten en de verschillen met vorig jaar. Tevens wordt de positie van de gemeente in de misdaad ranglijst weergeven. Is het aantal delicten gegroeid? Zijn er bijvoorbeeld meer inbraken gepleegd? Dan kunt u hier zelf ook wat aan doen!

Nieuwe sloten van de slotenmaker

Wist u dat goed hang- en sluitwerk heel belangrijk is bij de beveiliging van uw huis? Wanneer uw hang- en sluitwerk helemaal op orde is, neemt ook de kans op een inbraak sterk af. Laat een vakkundige slotenmaker bij u in de buurt bij u langskomen om de staat van uw sloten te checken. Hij geeft u graag tips voor een nog betere beveiliging en vervangt, indien nodig, direct uw sloten voor betere exemplaren. Zo bent u inbrekers te slim af!