De overgang van ledikant naar peuterbed

Uw kindje is de babytijd inmiddels ontgroeid. Hoog tijd voor een peuterbed. Sommige ouders kiezen dan voor een eenpersoonsbed voor hun kindje. Een kind is dan echter nog vrij klein. Een peuterbedje heeft een afmeting van 75 x 150 cm, terwijl een 1-persoonsbed van 90 x 200 cm vrij groot is. Om uw kindje in een veilige omgeving te laten slapen, is een peuterbed een goede tussenoptie. In deze blog leest u meer om deze overstap zo goed mogelijk te laten verlopen voor uw kindje.

Wanneer een peuterbed voor uw kindje?

De precieze leeftijd wanneer een kind de overstap naar een peuterbed kan maken varieert. Sommige kinderen zijn hier vanaf 1,5 jaar al klaar voor, terwijl andere kinderen hier pas met 3,5 jaar klaar voor zijn. Om vast te stellen wanneer het tijd wordt voor de overstap naar een peuterbedje voor uw kind, zijn er enkele signalen om in de gaten te houden. Zo kan het zijn dat uw kindje gaat proberen uit het ledikant te klimmen. U kunt er dan voor kiezen de spijlen aan de zijkanten van het bed te verwijderen, maar ook voor een peuterbed gaan.

Verschillen

Een belangrijk verschil tussen een ledikant en peuterbed is dat een ledikant is voorzien van spijlen. Hierom is het wellicht verstandig het peuterbed de eerste periode te voorzien van een bedhek. Zo loopt u niet het risico dat uw kindje ‘s nachts uit bed valt. Nadien kunt u ervoor kiezen een matras op de grond naast het peuterbed te leggen, zodat een eventuele val opgevangen kan worden.

Het peuterbed introduceren

Een peuterbed is een hele stap. Hoe kunt u dit nieuwe bed het beste aan uw kindje introduceren? Laat uw kindje alvast wennen aan het grotere bed. Zet het peuterbed in de kinderkamer neer terwijl uw kindje nog in het ledikant slaapt. U kunt dan een boekje gaan lezen met uw kind op het grote bed of uw zoon/dochter hierop laten spelen. Vervolgens kunt u ervoor kiezen uw kindje een middagdutje te laten doen in het nieuwe peuterbed. Laat uw kind na twee weken ‘s nachts in het grotere bed slapen. Het kan zijn dat uw kindje hieruit zal stappen, maar geduld is hierbij van belang. Leg uw kind uit dat dit niet de bedoeling is. U zult zien dat uw kindje straks vanzelf in slaap valt in het peuterbed. Gaat het slapen in het grotere bed goed? Verwijder dan het ledikant.

Een peuterbed zoeken

In dit blog hebben wij u meer verteld om de overstap naar een peuterbed zo goed mogelijk te laten verlopen voor uw kindje. Benader een specialist en laat deze uw wensen weten voor het peuterbed. Wij wensen u veel succes met het zoeken naar het ideale peuterbed voor uw kindje!