Bent u voorbereid op de BTW-verhoging van 6 naar 9%?

Zoals waarschijnlijk algemeen bekend is, heeft de regering Rutte III Nederlands laagste BTW-percentages verhoogd van 6 naar 9. Dat wil zeggen dat over producten waarvoor tot en met 2018 zes procent BTW moest worden betaald, nu negen procent BTW wordt berekend. In de eerste plaats heeft deze maatregel gevolgen voor vele ondernemers. De belangrijkste vraag die door een ondernemer beantwoord moet worden, luidt: bereken ik deze verhoging door aan mijn afnemers? Maar ook administratief heeft deze wijziging de nodige voeten in de aarde. Bent u beheerder van een opleiding of cursus? Lees dan vooral even verder.

Geldt de BTW-verhoging voor u?

Zoals gezegd geldt de BTW-verhoging alléén voor producten waar voorheen slechts 6 procent BTW over werd berekend. Belangrijke producten die hieronder vallen zijn kennisbronnen zoals boeken, magazines, dagbladen en gidsen. Grote kans dat de lectuur voor uw cursus of opleiding hier ook onder valt. Twijfelt u hierover? Neem dan voor de zekerheid contact op met de belastingdienst.

Rekent u de verhoging door aan uw klanten?

Geldt de beschreven BTW-verhoging inderdaad ook voor de producten die betrekking hebben op uw opleiding of cursus? Dan is het zaak om zo snel mogelijk te bepalen of u deze verhoging ook gaat doorrekenen aan uw klanten, waardoor u uw prijzen met ingang van 2019 zou verhogen. Er zijn verschillende redenen om dit wel of niet te doen. Als u de brutowinst graag houdt zoals deze was, dan verhoogt u uw prijzen. Als dit niet per se nodig is en u wilt reclameren met gunstige prijzen voor uw klanten, dan kunt u wellicht anders besluiten. Bedenk bij dit besluitvormingsproces ook of uw klanten vooral particuliere of zakelijke klanten zijn. Met name bij zakelijke klanten moet het geen probleem zijn een prijscorrectie naar boven te hanteren. Deze klanten trekken meestal de BTW af van hun belastbare inkomen, waardoor zij in wezen evenveel blijven betalen voor uw diensten en/of producten.

Pas uw prijzen en percentages simpel aan

Bevindt zich momenteel de administratie van uw cursus of opleiding op allerlei verschillende plekken en dat in een grote diversiteit aan programma’s? Het overal correct doorvoeren van BTW- en prijswijzigingen is dan een heel gedoe. Bovendien is dit een nogal foutgevoelig proces. Dit is één van de vele redenen waarom u er goed aan zou doen om deugdelijke en uiterst efficiënte software voor cursusadministratie aan te schaffen. Met zo’n topprogramma is het doorvoeren van dit soort wijzigingen een fluitje van een cent. Wacht dus niet langer en zorg voor een aanzienlijke vereenvoudiging van uw administratieve processen.