skip to Main Content

Cryotherapie in Hilversum

Effecten van cryotherapie

De grote voetbalsterren gebruiken tegenwoordig al cryotherapie om hun spieren sneller te laten ontspannen. Hiervoor stappen zij vrijwillig in een menselijke diepvries en worden voor 3 minuten blootgesteld aan een temperatuur van – 110 graden Celsius. Door deze bekende voetballers werd cryotherapie een hype en volgde vele anderen in hun voetsporen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar cryotherapie, maar dat het echt ergens goed voor is hebben de wetenschappers nog niet kunnen aantonen. Wat wel is aangetoond is dat plaatselijk cryotherapie goed werkt voor het verwijderen van wratten, zonnevlekken en fibromen. Wratten staan op het lijstje van 20 onderwerpen waarover bij de huisarts de meeste vragen worden gesteld. Bijna iedereen heeft wel eens een wratje gehad. Wij deden onderzoek naar cryotherapie in Hilversum. Hoe werkt het? En wat kun je er mee? En wat is een wrat nu eigenlijk?

Plaatselijke cryotherapie

Van ‘whole-body cryotherapy’ zijn de voordelen dus nog niet bewezen, maar van plaatselijke cryotherapie is bewezen dat het goed werkt tegen wratten. Een wrat is een goedaardige, eeltige plek die wordt veroorzaakt door het HPV virus. Het virus infecteert huidweefsel en slijmvliezen en is daardoor erg besmettelijk. Daarom is het van belang om wratten snel te laten verwijderen. Goede beautyklinieken gebruiken de ‘CryoPen’, het meest innovatieve product dat momenteel verkrijgbaar is. Uit de CryoPen komt een klein straaltje vloeibare stikstof waarmee het te verwijderen weefsel wordt bevroren. Het ongewenste weefsel sterft vervolgens af en er komt gezond weefsel voor terug. Met een CryoPen kan het ongewenste weefsel tot op de millimeter worden verwijderd zonder dat het gezonde weefsel hierbij wordt aangetast. De bevriezing van de huid werkt als een verdoving, waardoor de behandeling bijna geen pijn doet.

Cryotherapie: het beste hulpmiddel tegen wratten

Jaarlijks bezoekt zo’n twee procent van de Nederlanders hun huisarts vanwege klachten over wratten. Bij schoolgaande kinderen is dit percentage zelfs zes procent. Daarom is er een grootschalig onderzoek gedaan naar de verschillende methoden om wratten te bestrijden. Uit dit onderzoek kwam dat cryotherapie (dus behandeling door stikstof) bij wratten beter werkt dan behandeling met salicylzuur. Na dertien weken was te zien dat 39% van de wratten die behandeld waren met cryotherapie verdwenen waren. Van de wratten die waren behandeld met salicylzuur was maar 24% verdwenen. De patiënten bleken ook het meest tevreden over cryotherapie als behandelmethode. Waarschijnlijk omdat deze kort duurt en vrijwel pijnloos is, er hoeft dus ook geen verdoving gebruikt te worden die weer nare bijwerkingen kan hebben.

Back To Top