skip to Main Content
Hoe Werkt Invriezen?

Hoe werkt invriezen?

Ga bederf tegen door invriezen

Wanneer u met uw bedrijf warme, vers gemaakte producten maakt, is het belangrijk om ze snel in te vriezen. Zo blijft de smaak, bite en kwaliteit lang behouden. Zou u dat niet doen, heeft u kans dat de producten snel bederven. U vraagt zich misschien af: hoe werkt invriezen nu eigenlijk? In dit blog vertellen we u er meer over.

De werking van invriezen

Invriezen is op twee principes gebaseerd:

  1. Een zeer lage temperatuur (van -18⁰C of lager) zorgt ervoor dat de groei van micro-organismen (bacteriën) verhinderd wordt. Diverse biologische processen worden vertraagd.
  2. Bij diepvriezen worden ijskristallen gevormd. Het water in het ingevroren voedingsmiddel is niet meer beschikbaar voor micro-organismen, waardoor zij niet meer kunnen groeien. De biochemische processen die van water afhankelijk zijn, komen tot stilstand.

Hoewel het diepvriezen het bederf vertraagt, stopt het niet definitief. De bewaartijd van de producten wordt zo met een behoorlijke tijd verlengd. Zeker wanneer het invriezen op de juiste manier wordt gedaan.

Sneller invriezen is beter

Wanneer je gaat invriezen, wordt de kwaliteit bepaald door de grootte van de ijskristallen die bij vriestemperaturen gevormd worden. De gevormde ijskristallen zijn kleiner naarmate het invriesproces sneller verloopt. Hoe groter de ijskristallen, hoe meer schade ze kunnen toebrengen aan celmembranen. Het celvocht kan uit de cel lopen, bevriezen buiten de cel en bij het ontdooien weglopen. Het product smaakt minder goed en ziet er minder smakelijk uit. Sneller invriezen helpt hiertegen. Wanneer een product niet snel genoeg afkoelt, kunnen er bovendien micro-organismen in de kern aanwezig blijven en zich vermeerderen tot de kern bevriest. Tijdens of na het ontdooien zullen ze snel verder uitgroeien.

Een vriescel laten maken

Wil u uw warme, vers gemaakte producten op professionele wijze invriezen met behoud van smaak, bite en kwaliteit? Laat dan uw vriescel maken door een specialist. Door uw vriescel op maat te laten maken past hij perfect in de ruimte die u ervoor bestemd heeft. Heeft u nog vragen over dit artikel? Stel deze dan via het contactformulier.

Back To Top