skip to Main Content

Spastische darm

Spastische darm: prikkelbare darmsyndroom

Spastische darm: symptomen verminderen

We hebben allemaal weleens last van klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstoppingen, darmkrampen of diarree. In veel gevallen weten we de oorzaak niet en gaan de klachten vanzelf weer over na een paar dagen. In sommige gevallen houden de klachten echter drie maanden aan of zelfs langer. In dat geval zou het zomaar eens kunnen dat er sprake is van een spastische darm. Ook wel prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. Hoe kun je in dat geval de symptomen verminderen? Dat lees je in dit blog.

Vervelende darmprikkels verminderen

Gelukkig zijn er veel diverse manieren om je darmen tot rust te laten komen. In veel gevallen kun je dat zelf doen, maar soms is er hulp nodig van een arts, diëtist of een psycholoog. Je darmen kun je kalmeren door middel van:

  • Medicijnen en supplementen
  • Probiotica
  • Pepermuntolie
  • Dieet of FODMAP
  • Meer vezels eten
  • Regulatie van de ontlasting
  • Stressvermindering en ontspanning

Hulp van moeder natuur

Medicatie kan natuurlijk helpen met het tot rust brengen van de darmen, maar de meeste mensen proberen graag eerst zelf dingen om van de klachten af te komen met natuurlijke producten. Probeer daarom eens enkele supplementen, zoals pepermuntolie en probiotica. Deze middelen ondersteunen het darmstelsel. Je kunt ook bepaalde voeding proberen, zoals voeding met psylliumvezels. Als je merkt dat bepaalde voeding juist de klachten verergert, laat deze voeding dan direct weg uit je dieet. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van het juiste dieet? Probeer dan eens het FODMAP dieet. Als je dit lastig vindt, kun je altijd de hulp van een diëtist of je huisarts inschakelen. Naast voeding en voldoende vocht, is ook voldoende ontspanning en beweging goed voor rustige darmen. Door bijvoorbeeld stressklachten kan de communicatie tussen je hersenen en darmen verstoord zijn. Zorg dus voor voldoende ontspanning en rust in je dagelijks leven. Sporten is belangrijk, maar span je niet overdreven hard in als je last hebt van een spastische darm. De vuistregel is: eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water, sport regelmatig en neem voldoende rust. Vaak helpt dat al een boel.

Testen op spastische darm

Heb je dikwijls last van buikpijn, verstopping, diarree, darmkrampen of een opgeblazen gevoel? Dan kun je je altijd laten testen op een spastische darm.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze ons gerust via het contactformulier.

Back To Top