skip to Main Content
Waar Komt De Naam Finse Sauna Vandaan?

Waar komt de naam Finse sauna vandaan?

Oorsprong van de sauna

Iedereen weet wel wat een binnen- of buitensauna is. Er wordt namelijk al eeuwenlang gebruik gemaakt van sauna’s. Zo hadden Indianen speciale zweet tenten, hadden Grieken en Romeinen badhuizen en hadden ze ook in Azië hun eigen sauna variant. Vaak wordt er gesproken over een Finse sauna. Maar wat is dit nu eigenlijk? En waar komt deze naam vandaan? Wij leggen u in dit artikel graag uit waar de naam Finse sauna vandaan komt, hoe de Finse sauna er vroeger uitzag en hoe deze er tegenwoordig uitziet.

Finse sauna vroeger

De eerste échte sauna vindt zijn oorsprong in Finland. De Finnen maakten vroeger kuilen in de grond die zij vulden met stenen. Vervolgens plaatsten zij hier hout om- en overheen. Om warmte te creëren in hun koude omgeving maakten zij in het midden van de kuil een vuur, waar zij vervolgens weer meer stenen op legden. Door op de hete stenen water te gieten ontstond er een warme stoomwolk. Het voornaamste doel van deze sauna’s was het verwarmen van de ruimte. Zo kon in het in deze Finse sauna’s wel 120 graden Celsius worden.

Finse sauna’s tegenwoordig

Tegenwoordig zien Finse sauna’s er natuurlijk heel anders uit. Zo worden de sauna’s nu meestal verhit met een elektrische kachel. Dit is natuurlijk een stuk veiliger en makkelijker dan het maken van een vuurtje. Bovendien is de temperatuur in een sauna met een elektrische kachel beter te reguleren. De functie van een Finse sauna is tegenwoordig ook anders dan vroeger. Waar het vroeger puur ging om het krijgen van warmte, worden ze nu gebruikt ter ontspanning en voor gezondheidsvoordelen.

Wilt u meer weten over lifestyle onderwerpen? Hier leest u onze andere lifestyle blogs.

Back To Top