skip to Main Content
Waarom Je Airco Onderhouden?

Waarom je airco onderhouden?

Het belang van airco-onderhoud

Een airconditioning is heerlijk tijdens de warme zomerdagen en hij kan behaaglijk verwarmen op koude dagen. Het is een harder werker. Daarom is jaarlijks airco-onderhoud geen overbodige luxe. Maar waarom moet je je airco eigenlijk onderhouden? Daar zijn drie heel goede redenen voor. Je leest ze hieronder. Wij hebben de drie belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.

1. Tegengaan van bacteriën, virussen en allergieën

Met goed airco-onderhoud voorkom je ziekten en allergieën. De luchtvochtigheid in de ruimte speelt hier een grote rol. De ideale luchtvochtigheid in een ruimte is tussen de 45 tot 60%. Als dit lager wordt door het gebruik van de airco, kan je weerstand lager worden. En daardoor wordt je vatbaarder voor bacteriën en virussen. Ben je allergisch aangelegd? Dan is vooral onderhoud van de luchtfilters van belang. Als er veel stof op het filter blijft liggen, vermindert de werking van de airco én bevordert dat de verspreiding van stofdeeltjes.

2. Voorkomen van vieze luchtjes

Als je de airco niet het hele jaar door gebruikt, kunnen stofdeeltjes en bacteriën in de unit gaan zitten. Zodra je de airco dan weer aanzet, kan hij vieze luchtjes verspreiden. Daarom is het goed om de airco – als deze langere tijd heeft uitgestaan – goed te reinigen. Laat eventueel ook het koelmiddel weer bijvullen.

3. Goed onderhouden airco is een energiezuinige airco

Regelmatig reinigen van je airco ook goed is voor het apparaat! Een schone en goed onderhouden airconditioning is energiezuiniger en gaat minder snel stuk!

Installateur vragen voor groot onderhoud

Een airco onderhouden betekent soms ook groot onderhoud. Voor groter onderhoud is een erkend installateur nodig. De installateur is nodig voor bijvoorbeeld het bijvullen van het koelmiddel. Bij gebruik verliest de airco namelijk een kleine hoeveelheid van het middel, en te weinig koelmiddel kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Daarnaast controleert de installateur uiteraard of de airco nog naar behoren werkt.

Meer blogs over interieur en interieuronderhoud lees je hier.

Back To Top