skip to Main Content
Wat Biedt Beschermd Wonen In Groningen?

Wat biedt beschermd wonen in Groningen?

Als zelfstandig wonen niet mogelijk is

Iedereen wil op een bepaald moment in het leven lekker zelfstandig gaan wonen. Niets menselijks is ons vreemd, nietwaar? Toch is het voor sommige mensen niet mogelijk om zelfstandig te gaan wonen, ondanks de behoefte daaraan. De reden hiervan kan bijvoorbeeld een verstandelijke beperking zijn of een psychische aandoening. Voor hen is het moeilijk om goed voor zichzelf te zorgen. Boodschappen doen, eten koken en lichamelijke verzorging lukt hen vaak niet. Toch zou het oneerlijk zijn om hen niet lekker uit huis te laten gaan, net als iedereen. Daarvoor biedt beschermd wonen in Groningen de ideale oplossing.

Wat is beschermd wonen?

Beschermd wonen is wonen in een groepswoning in een woonwijk, waar elke bewoner zijn of haar eigen eigen kamer heeft. De woonkamer, badkamer en keuken zijn voor gezamenlijk gebruik. Bij beschermd wonen zorgen alle bewoners, eventueel onder begeleiding, samen voor het huishouden en wordt er samen gegeten. Samen met begeleiders worden hier afspraken over gemaakt. Er is een regelmatig gezamenlijk huiskameroverleg waar praktische zaken overlegd worden. Zo kunnen bewoners overdag gewoon naar hun baan, studie of een andere dagbesteding gaan. De zorg of begeleiding die de afzonderlijke bewoners nodig hebben, wordt volledig op de doelen en wensen per persoon afgestemd. Beschermd wonen stelt de bewoners in staat om zoveel mogelijk een zinvol en rijk leven op te bouwen.

Begeleid worden in acht leefgebieden

Bij beschermd wonen volgen alle bewoners een persoonlijk begeleidingsplan dat is afgestemd op acht leefgebieden. Die acht leefgebieden geven houvast en structuur in het leven van de bewoner. De bewoners en de begeleiders weten op basis van die afgestemde leefgebieden allemaal waar ze aan toe zijn. We hebben het over de volgende leefgebieden:

  • Huisvesting
  • Financiën
  • Praktisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Dagbesteding
  • Zingeving

Zelfstandiger worden

De bewoners in een beschermd wonen huis, worden geschoold in het uitvoeren van allerlei huishoudelijk en sociale vaardigheden. Zo leren ze bijvoorbeeld (nieuwe gerechten) koken, omgaan met financiën en sociale contacten aangaan en onderhouden. Zo worden ze allemaal steeds zelfstandiger. Met een persoonlijke begeleider werken ze voortdurend aan hun persoonlijke doelen en wensen in het leven. Daarvoor worden met de begeleider regelmatig vervolgafspraken gemaakt.

Professionele ondersteuning

Beschermd wonen is niet iets vrijblijvends. Dat moet altijd gedaan worden door gecertificeerde professionals. Kies voor een ISO-gecertificeerde zorginstelling voor beschermd wonen in Groningen om er zeker van te zijn dat je met een professionele instelling te maken hebt.
Dan weet je zeker dat er niets boven beschermd wonen in Groningen gaat voor wie extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft in het leven.
Heb je ervaring met beschermd wonen? Laat het ons weten via het contactformulier.

Back To Top