skip to Main Content

Wat zijn darmparasieten?

Meer over deze ‘Ongenode gasten aan tafel’

Je darmen en darmflora zijn van grote invloed op je algehele gezondheid. ‘Darmflora’ is de term die is gekozen om de verzameling van miljarden goede en minder goede bacteriën die met elkaar samenleven in je darmen aan te duiden. Dat is overzichtelijk. Maar soms zijn er andere ‘beestjes’ actief in je darmen waar je darmklachten van kunt krijgen. De vraag is dus: wat zijn darmparasieten? Lees verder en je weet het!

Wat is een parasiet?

Een parasiet is een organisme dat zich aan een ‘gastheer’ vastklampt en daardoor schade aanricht. De parasiet gebruikt de gastheer als voeding waardoor deze verzwakt. Het woord parasiet is afgeleid van para-sitos; para betekent ‘naast’ en sitos heeft de betekenis ‘voedsel’. Te vertalen als ‘bij het zitten aan tafel, mee-eten’ (zonder uitnodiging). Het zijn cellen die ten koste van de gastheer leven. Wormen en eencellige organismen (protozoa), zijn parasieten. Als ze dat in je darmen doen, zijn het darmparasieten!

Klachten door darmparasieten

Darmparasieten kunnen verschillende darmklachten veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Buikpijn
  • Opgezette buik
  • Diarree
  • WinderigheidDarmklachten, darm problemen, darmklachten

Oorzaken van darmparasieten

In je darmen kunnen parasieten aanwezig zijn die uit één cel bestaan. Deze parasieten, protozoa, zijn vaak niet meer dan een honderdste van een millimeter groot en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Vaak doet de protozoa niet veel meer dan voedsel en bacteriën uit je darm opnemen. Daar merk je niets van. Er zijn vele onschadelijke protozoa. Maar als darmparasieten zich binden aan het slijmvlies, kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken. Door irritatie en zwelling van het darmslijmvlies zet de buik op en ontstaat pijn en diarree. Vaak ook vermoeidheid. Protozoa die de dunne darm aantasten veroorzaken verlies van voeding en daardoor kan een gebrek aan eetlust, vermagering of bloedarmoede optreden.
Wormen zijn ook parasieten. Ze zijn groter en wel zichtbaar. In Nederland komen ze nauwelijks voor.

Wat doen bij darmklachten door darmparasieten?

Denk je dat je last hebt van darmparasieten, omdat je bovenstaande klachten hebt? Kijk dan eerst op deze website met info over darmparasieten. Je weet dan direct of je wellicht een test moet (laten) doen.

Meer weten over onderwerpen rond gezondheid? Lees hier onze andere blogs.

Back To Top