skip to Main Content

Wat is een lintzaag en waarvoor wordt de lintzaag gebruikt?

Lintzaag gebruikt bij veel projecten

Een lintzaag is een ontzettend handige machine die voor veel projecten gebruikt wordt. Wellicht kunt u hem ook wel goed gebruiken voor uw klus! Maar dan is het natuurlijk wel eerst handig om te weten wat het precies is, en voor welke projecten de lintzaag te gebruiken is. Wij vertellen er in dit blog daarom wat meer over.

Wat is een lintzaag?

Een lintzaag is een eindeloze, lintvormige zaag. Hij is in een cirkel bevestigd. De lengte van het zaagblad loopt al snel op tot enkele meters. De lintzaag is om twee wielen van de lintzaagmachine gespannen. Het onderste wiel van de machine wordt zo aangedreven dat het zaaglint van boven naar beneden getrokken wordt. Een zaaglint draait dus altijd naar beneden. Tegenwoordig wordt de zaag vooral elektrisch aangedreven. Vroeger werden lintzagen die aangedreven worden door waterkracht het meest gebruikt. Op de zaagtafel kan het materiaal gelegd worden dat gezaagd moet worden. Het wordt voorzichtig tegen de lintzaag geduwd om het doormidden te zagen. De lintzaag duwt naar beneden, dus het materiaal wordt tegen het zaagtafelblad geduwd. Om het materiaal te begeleiden kunt u gebruik maken van een geleide lineaal of mal.

Hiervoor wordt de lintzaag gebruikt

Door de unieke vorm van de lintzaag is hij zeer geschikt om lange zaagsneden te maken. Materialen met grote dikte kunnen door de lintzaag doorgesneden worden. Ook is het dunne zaagblad zeer geschikt om bochten in het materiaal te maken. Hoe smaller het zaagblad, hoe scherper de bocht die gemaakt kan worden.
Er zijn verschillende soorten lintzaag. Sommige zijn speciaal gemaakt voor hout, anderen voor metaal of kunststof. Des te harder het materiaal, des te lager de zaagsnelheid. Wanneer de lintzaag voor metaal gebruikt wordt, is het nodig om met koelvloeistof te zorgen dat het zaagblad niet te heet wordt en gaat vervormen tijdens het zagen.

Maakt u regelmatig gebruikt van een lintzaag? Deel uw ervaringen met het apparaat met ons via het contactformulier.

Back To Top