skip to Main Content
Houten Of Kunststof Kozijnen?

Houten of kunststof kozijnen?

Kleinere ecologische voetafdruk

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk op de wereld. Dit is niet altijd even makkelijk omdat we niet altijd weten hoe een product gemaakt wordt en wat de impact hiervan op het milieu is. Omdat mijn kozijnen aan vervanging toe waren heb ik een inventarisatie gemaakt van de ecologische voetafdruk van kozijnen. Mijn bevindingen deel ik met je in dit blog.

Wat is beter: hout of kunststof?

Deuren en kozijnen, vroeger werden ze alleen van hout gemaakt, maar ze zijn inmiddels ook al jaren in kunststof verkrijgbaar. Maar welke type is nu eigenlijk beter voor het milieu? Daar probeer ik in dit blog een antwoord op te geven.

Voordelen kunststof

Bij hout denk je al snel aan een natuurproduct, dus dat zal wel goed voor het milieu zijn. En kunststof, dat wordt van olie gemaakt dus dat is slecht. Maar dat blijkt met de kennis van nu toch genuanceerder te liggen. Want kunststof heeft ook diverse voordelen ten opzichte van hout. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Er hoeven geen bomen voor te worden gekapt
  • Kunststof hoeft niet te worden geschilderd met vervuilende verf
  • Geen verfresten in het milieu bij het schoonmaken van je kwasten
  • Kunststof kan worden geïsoleerd en hout niet
  • Kunststof kan worden gerecycled

Circulaire levensloop kunststof

Vooral het feit dat kunststof goed te recyclen is, wekte mijn interesse. Kunststof kozijnen worden namelijk van PVC gemaakt wat zeer goed is te hergebruiken. Na enig onderzoek vond ik een bedrijf dat gebruik maakt van volledig hergebruikt PVC voor het maken van hun deuren en kozijnen. Zij zijn in staat om PVC zonder verlies van kwaliteit te hergebruiken in een circulaire levensloop.

Conclusie

Als ik de duurzame argumenten koppel aan het gebruiksgemak van kunststof heb ik mijn keuze wel gemaakt. Hoe denk jij over duurzaamheid? Laat het me weten via het contactformulier.

Back To Top