skip to Main Content
Tweedehandse Grafmonumenten

Tweedehandse grafmonumenten

Gun die steen een 2e kans

Het natuursteen van grafsteen is miljoenen jaar oud. Wist je dat grafstenen na verwijdering van het graf tot puin worden gemalen? Kostbaar materiaal dat letterlijk nog duizenden jaren mee zou kunnen verdwijnt als puin bij het grof vuil..
Vanzelfsprekend kan dit duurzamer! Laat de steenhouwer de steen zorgvuldig verwijderen en weer opknappen totdat deze weer als nieuw is. Dat kan eenvoudig door de tekst weg te schuren en de steen opnieuw te polijsten.
Nabestaanden kunnen vervolgens de gewenste vorm en de te graveren teksten kiezen. De steen wordt geheel naar de wensen van de nabestaanden uitgevoerd en op het graf geplaatst

Circulaire grafstenen

Kun je 2e-hands stenen volledig hergebruiken? Nee, helaas dat gaat gewoon niet. De oude tekst moet eerst van de steen worden verwijderd. Ook moeten oude ankers en andere bevestigingen uit de steen weg worden geboord of gezaagd. Vervolgens moet de voor nieuw gebruik gezandstraald en daarna gezoet of gepolijst worden. Daarna kan nieuwe tekst in de steen aangebracht worden. Dat kan met de beitel, zandstralen of met metalen letters die op de steen gemonteerd worden. Door al deze werkzaamheden verliest een steen tot wel 50% van zijn oorspronkelijke materiaal.
Je begrijpt inmiddels wel dat een tweedehands steen hierdoor niet goedkoper zal zijn dan een nieuwe die in serie in China geproduceerd wordt. Maar hoe je het ook bekijkt het is een mooi initiatief van vergroening
Grafmonumenten en grafstenen die van metaal, rvs, cortenstaal of glas zijn gemaakt worden al op duurzame wijze gerecycled.

Belgische Oplossingen

Op de begraafplaats in Zonnebeke België doet men het weer anders. Daar zijn 54 oude grafmonumenten te koop. Het gaat om graven waarvan de nabestaanden de concessie niet hebben verlengd. Graven die een zekere beeldbepalende en/of architectonische waarde hebben. De graven zijn natuurlijk wel geruimd.

Een mooi 2e-handsje

De begraafplaats in Zonnebeke kent drie prijscategorieën. De tweedehands grastenen (met graf) kosten 1.500 euro, 1.125 euro of 750 euro. En een fraaie ruime grafkelder gaat al vanaf 250 euro. Deze is natuurlijk wel gebruikt, maar goed gereinigd.
De mooiste graven liggen vlak bij het kerkgebouw/uitvaartcentrum. Waren deze graven vroeger voorbehouden aan de rijken en de notabelen nu kan iedereen voor een dubbeltje eerste klas liggen
De inwoners van Zonnebeke ontvangen het plan met een warm onthaal . Er liken alleen maar voordelen. Fraaie monumenten blijven behouden, oudere bewoners kunnen dichter bij hun overleden dierbaren komen te liggen, de graven zijn beschikbaar voor mensen met minder inkomen.
Toch geven de meeste de voorkeur aan een nieuw ongebruikt modern grafmonument. Maar wellicht dat die over honderd jaar ook gewild zijn als tweedehands object tegen een mooi prijsje.

Memorabel grafmonumenten

Memorabel ontwerp samen met nabestaanden persoonlijke en eigentijdse grafmonumenten met moderne materialen. Ook gevoelige en lieve gedenktekens voor kindergraven en babygrafjes. Persoonlijke ontwerpen gebaseerd op uw wensen en eisen. Vrijblijvend weten wat de mogelijkheden zijn voor uw situatie? Bekijk deze website of maak vrijblijvend een afspraak.

Back To Top