skip to Main Content
Wat Helpt Bij Prikkelbare Darm?

Wat helpt bij prikkelbare darm?

Er is iets tegen de klachten te doen!

Heeft u regelmatig last van buikpijn en problemen met de ontlasting? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Gelukkig is er iets dat kan worden gedaan om de symptomen te verminderen. Natuurlijk is het eerste wat u doet als u klachten heeft, naar uw huisarts gaan. U kunt vervolgens de volgende methoden uitproberen om uw symptomen enigszins te onderdrukken.

Wat is PDS?

Als iemand regelmatig last heeft van buikklachten en problemen met de ontlasting, zoals diarree, spreken we van een prikkelbare darm syndroom. De afkorting voor dit syndroom is PDS. Pijn is een van de meest voorkomende, maar ook meest vervelende symptomen bij PDS. Dit kan op verschillende plaatsen in de buik voorkomen. Toch kenmerkt PDS zich vaak als een groep klachten die vaak samen voorkomen.

Vervolg uw dagelijkse activiteiten

Wat helpt tegen de symptomen van PDS is gewoon doorgaan met uw dagelijkse bezigheden. Vermijdingsgedrag kan ervoor zorgen dat u niet naar feestjes en bijeenkomsten gaat omdat u niet zeker weet of er een goed toilet in de buurt is. U mist bijvoorbeeld vaak leuke momenten, omdat PDS dan in de weg zit. Stress kan PDS-klachten juist verergeren! Probeer dus eens of u toch nog meer van dit soort ontmoetingen kunt meemaken. U kunt ook gerust vragen of er een toilet in de buurt is.

Een gezond voedingspatroon

Gezond eten is niet alleen relevant voor mensen met PDS, maar voor iedereen. Toch zeggen veel patiënten met PDS dat ze bepaalde voedingsmiddelen mijden omdat ze merken dat ze daar meer klachten van krijgen. Het is verstandig om met een diëtist te bespreken of en hoe u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De volgende voedingsmiddelen worden vaak vermeden:

  • ui
  • koolzuur
  • melkproducten
  • koffie
  • suiker
  • zoetstoffen
  • vet
  • citrusvruchten

Leef stressloos

Stress is de grootste boosdoener voor de symptomen van PDS. Ga dus na wat u veel stress bezorgt en probeer daar anders mee om te leren gaan. Als u eenmaal weet dat u PDS heeft, geeft dat al wat duidelijkheid en gemoedsrust. Ook is het goed om uw huisarts om prikkelbare darm info, extra uitleg en een plan te vragen om te leren omgaan met de klachten. Heeft u een tip of ervaring met PDS? Laat een bericht achter op de contactpagina!

Back To Top